PRIMUL SEMINAR INTERNAŢIONAL DE ACTUARIAT DIN MOLDOVA

Asociaţia de Actuariat din Moldova (AAM) în cooperare cu Asociaţia Internaţională de Actuariat şi Programul TAIEX organizează în zilele de 27 şi 28 martie 2008 primul seminar internaţional de actuariat din Moldova, cu titlul «Rolul actuarului în economie şi activitatea de asigurări»,

agenda seminarului (vezi aici), care se va desfăşura în incinta Leogrand Hotel & Convention Center (or. Chişinău, Str. Mitropolit Varlaam, 77). Scopul principal al seminarului este argumentarea necesităţii actuariatului în activitatea de asigurări comerciale, sociale şi obligatorii de medicină, transferul de cunoştinţe şi practici internaţionale în managementul activităţii de asigurare utilizînd principiile şi tehnicile actuariale. Problemele discutate în cadrul seminarului for fi utile în explicarea rolului actuarului şi estimărilor actuariale într-o companie de asigurări, în cadrul instituţiilor de supraveghere a asigurărilor, precum şi în contextul Legii cu privire la asigurări. Prezentările în cadrul seminarul vor fi susţinute de 8 actuari, experţi din spaţiul Uniunii Europene (Grupului Consultativ European de Actuariat, Asociaţia Internaţională de Actuariat, Universitatea de Ştiinţe Economice din Budapesta, Asociaţia Română de Actuariat, Departamentul Guvernamental de Actuariat din Marea Britanie).

Realizarea acestui seminar se datorează şi companiilor de asigurări ASITO, MOLDASIG, GRAWE Asigurări de Viaţă, DONARIS; GALAS; MOLDCARGO şi SIGUR-ASIGUR care ne-au susţinut în realizarea unor evenimente din cadrul seminarului.

În scopul conformării cu legislaţia în vigoare şi cu  reglementările autorităţilor de supraveghere, dar şi menţinerii unei capacităţi elevate de acoperire a riscurilor de asigurare, companiile de asigurări vor fi obligate să apeleze la calcule actuariale. Obligativitate utilizării calculelor actuariale şi a persoanelor specializate în actuariat derivă din Legea cu privire la asigurări — 407-XVI din 21.12.2006, precum şi alte regulamente ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, unde se prevede că obligaţiile actuarului ţin în special de calculul primelor de asigurare, determinarea valorii rezervelor tehnice, controlul activelor admise să acopere rezervele tehnice şi calcularea marjei de solvabilitate minimă. Mai jos puteți vedea temele prezentate la seminar:

  • «Rolul actuarului in economie si activitatea de asigurari «   Oleg Verejan   (vezi aici)
  • «The Role of the actuary in the economy and in the financial sector» Chris Daykin   (vezi aici)
  • «The actuarial management of a Life insurance Company in a Emerging Market» Adrian Allott   (vezi aici)
  • «The role of the actuary in prudential supervision»  Michael North  (vezi aici)
  • «Actuarial education in the universities»  Erzsebet Kovacs   (vezi aici)
  • «The role of the actuary in general insurance» Roger Bevan   (vezi aici)